Kulturmuseum Øst

Fortidens guldgrube i Faxe

Fakse Rådhus
Fredag den 19. november 1971 blev Fakse Rådhus indviet – ny administrationsbygning for ny sammenlagt kommune. Fakse Rådhus blev opført som et betonbyggeri, og arkitekturretningen hedder brutalisme. Kært barn har mange navne; ”lagkagehus”, ”førerbunker” – en lokal arkitekt fremsendte et alternativt forslag, fordi han ikke brød sig om vinderprojektet. Det var arkitekterne Finn Westerby og Georg Stæhr fra København, der blev udpeget til at tegne byggeriet. Budget var på kr. 5.302.302. Dertil kom inventar og andet, så regningen lød å godt 6 millioner kroner.

Fakse Rådhus skilte vandene før indvielsen. Et moderne byggeri støbt på stedet, og dørene indenfor var orange efter tidens mode. Godt 30 medarbejdere sad fra begyndelsen i storrumskontorer, mens borgmesteren og kommunaldirektøren fik egne kontorer. 1. salen var indrettet med byrådssal, mødelokaler og kantine. Der blev efterhånden brug for flere kontorer, hvor man kunne føre fortrolige samtaler.

Borgerne henvendte sig ved en skranke ved indgangen og gik derefter selv in til den person dom de s skulle tale med. Det skabte en uformel stemning, der blev forstærket af, at medarbejderne sad tæt og kunne tale på tværs af lokalet.

Rådhuset udvides i 1980
Med efterhånden 70 ansatte var pladsen allerede i slutningen af 1970’erne for trang. Derfor udvidede man i 1980 rådhuset med endnu en ny bygning. Det var arkitekterne Klemmesen og Nielsen, der tegnede den nye bygning, der blev opført med færdigleverede betonelementer. Arkitekten døde før rådhuset var færdigindrettet. Det var heller ikke brug for at anvende alle 1000 kvadratmeter med det samme. Bygningen blev kaldt Rådhuset, og efterhånden blev hele arealet taget i brug.
Der blev indrettet afdelinger, der havde farvekoder. Eksempelvis morede medarbejderne sig meget og pink område, hvor de medbragte barbiedukker og andet, der understregede farven som piget.

Strukturreformen 2007
Ved strukturreformen i 2007 rummede bygningen omkring 90 medarbejdere. Det gav en tæt kontakt og god mulighed for samarbejde mellem medarbejderne. Det satte de pris på. Efter endnu en kommunalreform i 2007, hvor Fakse, Haslev og Rønnede kommuner blev slået sammen, blev den nye Fakse Kommunes Rådhus lagt i Haslev.
De tomme lokaler kom bl.a. til at rumme politi, jobcenter og undervisningslokaler for elever fra Rolloskolen, der ligger på den anden side af Ny Strandvej.
Hjemmeværnet lejer sig ind i lokaler i kælderen under bygningen fra 1980.

Østsjællands Museum
2018 flytter Østsjællands Museum ind med udstillinger og genstandsmagasiner for Faxe og Stevns Kommuners lokalhistorie samt museets administration. Tæt på de ideelle rammer med nem adgang for borgere og museumsgæster, børn, unge og voksne og helt i tråd med ideen om denne type byggeri.

Arkitekturstilen
Brutalisme hedder byggestilen – betonbyggeri. Er det smukt eller grimt? I hvert fald er denne type byggeri kendetegnet ved en overskuelig plan, synlige konstruktioner og udnyttelse af materialernes særlige kvaliteter. Arkitekterne ville opnå ærlighed og med byggeri uden pynt, der viser dets funktioner og bygger på sociale idealer om lighed og fællesskab. Se bare de store lokaler.

Fra 1930’erne og frem til omkring 1980 opførte man blandt andet i Japan rådhuse og koncerthuse i samme brutalismearkitektur. Vikingeskibsmuseet i Roskilde er et andet eksempel på brutalisme. Museet var fredet og en del af kulturarven, men det blev affredet på grund af nedbrydning i betonen – betonbyggeri er ikke altid så holdbart et materiale.