Der er store ændringer på vej til Geomuseum Faxe, Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Kulturmuseum Øst. Ombygninger og udvikling af omgivelserne skal bidrage til at gøre historien levende for både store og små i museernes autentiske og historiske rammer.
Visionen er klar: Geomuseum Faxe, Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Kulturmuseum Øst skal åbnes op og invitere fremtidens publikum meget længere ind i historien med veludviklede rammer, oplevelser og aktiviteter.
– Vi har en ekstrem spændvidde i de historier, vi kan fortælle her i Stevns og Faxe. Stevnsfort byder på afgørende Danmarks- og Europahistorie og fortets gange er UNESCO-verdensarv. Fossilerne i kalken omkring Geomuseum Faxe fortæller global evolutionshistorie, og Kulturmuseum Øst har en samling af lokale skatte, som bare venter på at komme frem i lyset. Alt det potentiale skal vi forløse, så vi også fremadrettet kan være relevante for både store og små museumsgæster, siger direktør for Østsjællands Museum Kasper Renström Østervig.
Ambitiøse udviklingsprojekter på stærkt værdigrundlag
Udviklingsprojekterne for destinationerne har forskellige udtryk, men de deler et værdisæt med kvalitetsoplevelser og fællesskab i højsædet. De markante lokationer skal ikke opleves gennem skærme, men ved at lade de besøgende komme helt tæt på krigshistorien, materiellet, kalken, fossilerne, den faglige viden, fortællingerne og de lokale historiske artefakter.
På Koldkrigsmuseum Stevnsfort bliver det oprindelige missilværksted ombygget til et nyt velkomstcenter, og terrænet bliver ført tilbage til fordums stramme militære landskabsdesign, hvilket giver plads til flere aktiviteter og læringsrum i området. I designet indtænkes biodiversitet ved at plante græsser, der understøtter dyreliv, og som får lov til at vokse højt.
Geomuseum Faxe åbnes fysisk op mod kalkbruddet og inviterer indenfor til aktivitetsstationer og kreativ leg. Førstesalen bliver i højere grad opholdsrum, og museet vil som helhed kunne danne ramme om en dag med kalk, fossiler og stevnsk geologi i højere grad end i dag.
Kulturmuseum Øst udfolder sig i de gamle rådhusbygninger som lokalt kulturhus med udstillinger af lokale skatte og glasvægge, der giver direkte kig til arbejdet med at registrere og bevare dem. Samtidig er det et stort fokus at finde samarbejdspartnere til et alsidigt kulturhus for borgere fra Stevns og Faxe.
Udviklingsprojekterne deler også en rød tråd om et hensyn til bæredygtighed. Der bygges således ikke nyt, og det er en prioritet fx at finde møbler fremstillet af genbrugsmaterialer.
– Udviklingen af museerne inddrager mange hensyn, for de skal tale både ind i lokalsamfundet og et større billede. For en realisering af visionen bidrager til at løfte Østsjælland som en attraktiv samlet destination for turisme. Når museerne er relevante for et bredere publikum, tiltrækker det flere besøgende til lokalområdet og andre kulturinstitutioner, som vi meget gerne vil samarbejde om nye oplevelser med, siger Kasper Renström Østervig.
Udviklingsprojekterne har politisk opbakning
Udviklingen af Geomuseum Faxe og Stevnsfort forventes at køre parallelt, og ønsket er at åbne de to lokationer med et nyt udtryk i 2026. Østsjællands Museum har formuleret ansøgningsmateriale til fonde for at kunne rejse penge til projekterne, og borgmestrene i både Stevns og Faxe Kommuner, som begge er medlemmer af museets bestyrelse, bakker op:
– Det glæder mig at se store ambitioner for at løfte oplevelsen på Geomuseum Faxe. Udvikling og nytænkning er afgørende for at fastholde en tidsaktuel oplevelse for både herboende og turister, så det glæder mig meget, at vi i bestyrelsen for Østsjællands Museum har fået præsenteret nye tanker med stort potentiale. Det er oplagt at bruge Geomuseum Faxes lokaler på en ny måde, og jeg glæder mig til at følge projektet, siger borgmester i Faxe Kommune Ole Vive.
– Planerne om at bevare og udvikle Stevnsfort er meget positive. De kan komme hele kommunen til gode og bidrage til at cementere Stevns som et område med kvalitetsoplevelser, siger borgmester i Stevns Kommune Henning Urban Dam.
I udviklingen af Kulturmuseum Øst inddrages flere kulturinstitutioner og interessenter, så potentialet for et nyt kulturhus udfoldes bedst muligt og med en bred relevans for borgerne.
Borgerne skal på banen
Visionen er klar og venter på at blive til virkelighed, og nu begynder arbejdet med at rejse midler til at komme videre med udviklingen. Og så skal borgerne selvfølgelig på banen og inddrages. I 2025 forventer Østsjællands Museum at afholde dialogmøde på Geomuseum Faxe for at høre om borgernes tanker og potentielle brug af bygningen i vinteråret.
Udviklingsprojekterne på de tre museer:
- Geomuseum Faxe skal åbnes op mod kalkbruddet og indeholde stationer med aktiviteter for børn og familier. På førstesalen kan besøgende hvile benene og nyde den storslåede udsigt over Faxe Kalkbrud omgivet af historierne om kalken, som fx har fundet vej helt til Marmorkirken. Det kan ske med en kop kaffe – eller et glas hvidtøl, som kalkarbejderne nød. Om vinteren vil førstesalen kunne bruges til fx møder i erhvervsregi eller af lokale foreninger – på den måde bliver Geomuseum Faxe en relevant lokal medspiller i hele året.
- Koldkrigsmuseum Stevnsforts terræn skal føres tilbage til fordums stramme militære stil, og der indtænkes plads til aktiviteter, undervisning og spisning i de autentiske omgivelser.
- Kulturmuseum Øst skal udstille lokale artefakter i et åbnet magasin, og glasvægge skal gøre det muligt at følge med i museumsarbejdet med et registrere og bevare. Den tidligere rådhusbygning i Faxe skal gentænkes som lokalt kulturhus og ønsket er at samarbejde med flere lokale kulturudbydere om en samlet oplevelse for borgerne.
Pressekontakt:
Direktør for Østsjællands Museum, Kasper Renström Østervig, telefon: 20 51 77 20