Stevns Klint

Stevns Klint optaget på UNESCOs liste over bevaringsværdige steder

Klinten rummer historien om, hvordan en asteroide for ca. 66 mill. år siden ramte
Jorden og forårsagede en voldsom naturkatastrofe. Man skønner, at halvdelen af dyrelivet døde og at mange arter forsvandt. Blandt de forsvundne dyrearter var dinosaurerne, ammonitterne (blæksprutte i familie med nautiler) og belemnitterne (blæksprutten, hvis fossilerester vi kalder’vættelys’).

Asteroiden ramte jorden med så voldsom kraft, at den blev pulveriseret ved nedslaget. I forvejen havde voldsomme vulkanudbrud i det nuværende Indien sendt mængder af aske ud i atmosfæren. Asken blev nu blandet med støv fra asteroiden. Dette gjorde, at sollyset ikke kunne trænge ned til Jorden, hvorved planter havde svært ved at leve.

Da støvet dalede mod Jorden lagde det sig som et lag på overfladen. Vi kalder dette jordlag for ’fiskeler’. Nogle steder blev det skyllet bort eller blæst væk. Andre steder blev det et tyndt, gråt lag, som kom til at indgå i jordens lagdeling. 2 amerikanske forskere har fastslået, at fiskeleret indeholder rester fra et himmellegeme, p.g.a. fiskelerets høje iridiumindhold. Iridium er et grundstof som meget sjældent findes på Jorden, men er indeholdt i f.eks. asteroider. På Stevns Klint kan man flere steder se fiskelerlaget som en mørk stribe mellem kalk og kridt. Vi kalder det også for K/T-grænsen (Kridt-Tertiærgrænsen)